Sådan benytter du tags og kategorier i WordPress

Vidste du, at du kan give dine læsere en bedre oplevelse på din blog ved, at benytte tages og kategorier på den rigtige måde? Rigtig mange bloggere benytter kategorier og tags – men ikke alle benytter dem rigtige.

I denne guide kigger vi på, hvordan tags og kategorier hjælper dine læsere med, at opdage ældre blogindlæg og finde andre relevante blogindlæg. Ved at benytte disse på den rigtige måde, så tilføjer du mere funktionalitet til din blog.

Hvad er kategorier og tags så helt præcist?

Hvad er en kategori?

En kategori er måden hvorpå, du kan organisere dine blogindlæg. Det er vigtigt at man allerede fra oprettelsen af sin blog, overvejer hvilke kategorier man ønsker at blogge indenfor. Fastsæt disse emner allerede fra starten, dette vil nemlig også gøre det nemmere for dig, kontinuerligt at skrive blogindlæg.

Benyttelse af kategori på Unitate

Senere i denne guide, vil vi kigge mere på, præcist hvor mange kategorier du skal oprette samt hvordan du vælger de rette.

Hvad er tags?

Tags er en mere specifik måde for dine læsere, at finde blogindlæg centreret om et lignende emne. Ofte benytter folk tags ud fra et SEO-perspektiv, men dette er ikke altid den bedste løsning. Vi anbefaler at benytte tags ud fra et brugeroplevelsesperspektiv – og således med SEO som anden prioritet.

Benyttelsen af tags på Unitate

Bare vent, opdelingen bliver endnu mere klar for dig lige om lidt.

Sådan skal du oprette kategorier på din blog

Det kan tage lang tid før, du beslutter dig for hvilke kategorier du forsat vil skrive omkring – f.eks. pga. målgruppen eller egne interesser. Læser du denne guide, så kan dette være en mulighed for, at oprette den helt rigtige kategori-struktur.

Følg disse 4 punkter, når du skal udvælge og oprette dine kategorier:

  • Vælg 6 ord der betegner din blog (+/- 2 ord) (gerne så overordnet som muligt).
  • Hver enkelt ting du skriver om, skal kunne kategoriseres i disse seks ord.
  • Efterfølgende skal du benytte mindmap metoden: Skriv disse 6 ord på et stykke papir i en cirkel.
  • Tænk på 2-5 emner som du forbinder med disse 6 overordnede ord. Disse skrives omkring hver cirkel.
Kategorier og tags på blogindlæg
Som det fremgår af billedet, så er dette en opdeling, som vi kunne have benyttet på Unitate. De 3 overordnet ”ord” er vores kategorier (vi har kun meget få, da vi har valgt os en lille niche). Alle de omkringliggende er således de tags, som vi kan benyttes på Unitate.dk.

Dette er vores anbefaling til, én af de måder hvorpå du kan benytte tags og kategorier. Dog vil strukturen samt benyttelsen af disse tags og kategorier, afhænge meget af den niche som du befinder dig i. Billedet fremviser dog ikke helt, hvordan tags kan bruges til at forbinde elementer på tværs af kategorier, hvilket er en praktisk måde at benytte tags på.

Kategorier og tags for en mad-blogger
Eksemplet herover fremviser tags- og kategorierstruktur for en madblogger. I eksemplet fremvises det hvorledes, tags kan benyttes på tværs af kategorier. F.eks. kan en aftensmadsopskrift indeholde tagget oksekød, som også kan være benyttet på tværs i en anden kategori som f.eks. middagsmadsopskrifter.

Er din blog ikke helt ny, så kan det være du er nød til at slette eksisterende kategorier for, at oprette den optimale struktur. Er det tilfældet, så er det vigtigt du samtidig kigger forbi vores indlæg omkring redirections.

Sådan fremgår kategorier og tags i din URL-struktur

De fleste temaer fremviser det valgte tags samt kategori – enten i bunden eller toppen af selve indlægget. Fremvisningen af tags og kategorier gør, at besøgende vælge disse for, at finde andre interessante blogindlæg tilknyttet tagget eller kategorien de finder interesse for.

Det navn du vælger for dine kategorier og tags, vil således fremgå af URL’en, hvis dine besøgende vælger at besøge tagget. Dette sætter selvfølgelig visse krav til valget af ord samt længde. Eksempelvis kan vil URL’en fremgå således..

  • Ditdomæne.dk/category/kategorinavn
  • Ditdomæne.dk/tag/tagnavn

Tænker du over valget af ord, så vil dette være behjælpelig overfor dine læsere, som vil benytte disse til, at finde andet relevant læsestof på din blog. F.eks. ved jeg, at folk finder alle mine blogindlæg omkring Facebook ved at besøge https://unitate.dk/tag/facebook/.

Alle indlæg omkring Facebook fundet med tagget Facebook
Find alle indlæg omkring Facebook på Unitate.dk ved, at besøge tagget Facebook.

Du skal ikke ramme den perfekte struktur

Der findes mange forskellige typer af blogs, og efter at have oprettet en del af disse, så ved vi godt, at man ikke altid opretter den samme struktur – eller overhovedet kan oprette den perfekte struktur.

Der er ingen metode der passer til alle (vi ville ønske!). Lige meget hvor mange kategorier og tags du opretter, så er der dog nogle enkelte principper du skal tage med fra dette blogindlæg.

  • Løbende tilpasning til lige præcis din niche, vil altid være nødvendig.
  • Opret en problemfri struktur skabt for dine læsere.
  • Vær ikke bange for, at henvise folk til både dine tags og kategorier.

Afsluttende tips til, at få det optimale ud af dine kategorier og tags

Når du har opnået den helt korrekte tag- og kategori struktur (eller så tæt på som man kan komme!), så har vi nogle enkelte tip til, at få det optimale ud af dit arbejde.

  • Benyt et relaterede indlæg plugin, som er baseret på kategorier samt tags.
  • Opret gode sidebar-menuer, som ændre sig alt efter hvilken kategori du befinder dig på.
  • Fremvis din overordnet kategori-struktur i en topmenu således, de fanger dine besøgende. Benyt gerne sub-kategorier for, at give dine besøgende mulighed for at finde det de søger.
  • Overvej en tag-sky (men kun når det giver mening for din niche og dit design).
  • Overvej muligheden for brugen af ”featured/popular”-kategorien for, at inddrage flere besøgende.

Læs mere omkring WordPress

2 thoughts on “Sådan benytter du tags og kategorier i WordPress”

  1. Hej Unitate,
    Du har hjulpet mig før – og tusinde tak for det. Mit spørgsmål er denne gang, hvorfor min slider ikke har den feature, at den viser det sidste indlæg der er skrevet. Jeg har valgt et billede til min slider og skrevet et indlæg, der passer til billedet. Men når man tilgår bloggen, så er det ikke det slider-billede, der passer til det sidste skrevne indlæg, der vises. Det irriterer mig virkelig, da det næsten altid er det samme gamle slider-billede der vises.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top