Hvis man ikke har overskud på idékontoen og alligevel gerne vil udgive nogle blogindlæg, så er interviews måske en løsning. Her er fem hurtige interview tips, hvis du gerne vil prøve kræfter med interviews til din blog. Du finder vores interview guide herunder, som kan hjælpe dig på rette vej.
Mange forbinder nok interviews med journalistik. Derfor er det også interessant at overføre nogle af arbejdsmetoderne fra det fag til bloguniverset. Arbejdet bag det gode interview er det samme, uanset om det skal udgives som indlæg på en blog eller bringes i avisen. Både som journalist og som blogger er det altid afgørende at tænke på modtageren, hvilket er vores første interview tip.
1. Vælg en relevant kilde
Første skridt er udvælgelse af kilden. Hvem skal interviewet omhandle? Skal det kun være én, eller skal der deltage flere i interviewet? Nogle vigtige overvejelser er naturligvis omkring emnet for blogindlægget. Med dette på plads kan du researche efter en eller flere relevante kilder.Det er en god idé at researche for at finde ud af, hvem der er store inden for det, som du ønsker at lave et interview og skrive om. Du kan ved hjælp af søgemaskiner finde frem til, hvem der tidligere har udtalt sig om f.eks. kost, parforhold, motion, make up, forældrerollen, kreative DIY, elektronik, osv.
2. Forberedelse, forberedelse, forberedelse
Som med alt andet godt håndværk slipper man ikke udenom forberedelse, hvilket er det vigtigste af disse interview tips. Hvilken slags spørgsmål passer bedst til interviewet? Dette afhænger helt af emnet. Medmindre dit indlæg skal være kritisk journalistik, så får du næppe brug for de ultrakritiske spørgsmål.
Det er meget almindeligt at anvende Q&A’s, hvor du i indlægget angiver det stillede spørgsmål og kildens svar. Hverken spørgsmål eller svar omskrives men bringes i citatform. Du kan også lege med kun at stille åbne spørgsmål, hvor kilden giver mere af sig selv eller kun at stille lukkede spørgsmål, hvor der er tid til at stille langt flere og kun ind i mellem bede om kildens uddybning.
Mange kilder vil foretrække at se spørgsmålene på forhånd. Alligevel er en semi-struktureret tilgang at foretrække, hvor du har spørgsmålene på plads inden interviewet men giver plads til ”at træde ved siden af” under interviewet og f.eks. stiller uddybende spørgsmål eller opfinder nye spørgsmål.
Forbered i øvrigt også lokation for interviewet. Igen er emnet afgørende, da det er vigtigt at mødes hjemme ved kilden, hvis interviewet er om vedkommendes bolig. Andre gange giver det mening at mødes på en café. Et interview kan også foretages uden at mødes fysisk. Dog kan det aldrig blive et meget nært, personligt interview. Hvis dette ikke er vigtigt, kan interviews klares over e-mail, telefon eller Skype.
3. Vinkling
Efter interviewet skal blogindlægget skrives. Denne proces er nemmere, hvis du allerede inden interviewet har tænkt over vinkling. Hvad ønsker du at fokusere på? Alt kan dog ikke planlægges på forhånd. Vær derfor åben overfor, at den rette vinkel opstår under interviewet.Når indlægget skal skrives, er mottoet ”Kill your darlings” vigtigt. Der kan være dele af interviewet, som du synes er super gode eller spørgsmål, som du havde tænkt ekstra lang tid over, men hvis det ikke passer ind i den overordnede vinkel, så må du droppe det. Din tekst bliver dårligere af at stikke i mange forskellige retninger. I stedet kan du jo overveje at gøre interviewet til en lille serie, så du bringer flere indlæg med forskellige vinkler.
Journalister arbejder med nyhedstrekanten, som også kan være anvendes som blogger. Det vigtigste bringes først i teksten (i trekantens spids). Dernæst bliver informationerne i teksten mindre og mindre vigtige. Idéen er fra starten at give læserne en klar idé om, hvad der er det vigtigste. Måske når de aldrig ned i bunden af indlægget, og så ville det være ærgerligt, at det allerbedste fra interviewet var placeret der.
4. Læg mærke til detaljerne – og brug dem
Det rigtig gode interview indeholder mere end dine spørgsmål og kildens svar. Der foregår, især hvis I mødes fysisk, mange ting rundt om interviewet. Læg mærke til dem, noter dem og brug dem!Detaljer er med til at give en tekst liv. Det kan være små ting som vejret, kildens påklædning, kropssproget, rummet I befinder jer i, kildens transportmiddel til og fra interviewet, hvad vedkommende bestiller på caféen, mødestedets betydning for kilden, osv. Hvis detaljerne ikke er åbenlyse, så vær ikke bange for at spørge ind for at få dem med.
Foretages interviewet over telefon kan det være stemmelejet, smil i stemmen, latterudbrud eller de længere pauser, der kan give din tekst om interviewet dybde.
5. Husk nu dine læsere
I alle dele af processen, fra forberedelsen til udgivelsen af interviewet, er det vigtigt at have læseren med i baghovedet og overveje, hvem bloggens målgruppe/kernelæsere er.
Selvom du måske primært blogger for din egen skyld, så skader det ikke at have fokus på dine læsere. Særligt hvis du ønsker at din blog skal vokse i fremtiden, er læserne alfa og omega. Tænk dem derfor ind i arbejdet med interviewet; valg af kilde/emne, udformning af spørgsmål, udformning af indlæg og udgivelsestidspunkt
Det kan også være en idé at tease for et kommende interview, når aftalen med kilden/kilderne er på plads, og lade læserne byde ind med spørgsmål. Dermed kan du kombinere dine egne spørgsmål med læserspørgsmål.