Du har sikkert prøvet det. Du læser et stykke tekst, og du tænker for sig selv – hold nu op hvor er der mange kludrede og lange sætninger. Det er en skam. Først og fremmest fordi budskabet i teksten går tabt i det sproglige virvar, men også fordi at man i stedet for at blive oplyst får ondt i hovedet af de mange tunge og komplekse sætninger.
Man behøver ikke et medfødt talent for at blive en bedre skribent. Det kræver, som så meget andet, blot øvelse og træning. Jeg vil forsøge at give dig et par gode tips til, hvordan du kan blive bedre til at skrive fængende tekster.
Du skriver bedre, hvis du skriver om noget, du går op i
Der kan være stor forskel på de tekster, man sidder og skriver. Først og fremmest er der de tekster, som rammer nogle af de emner, man synes er spændende. Resultatet af at skrive om noget, som man går op i, er typisk, at man skriver bedre. Man kan undre sig over, hvorfor det nu er tilfældet. Det banale svar er, at man er bedre til at formidle tekst om emner, der fanger ens interesse.
Tjek f.eks. hvordan Nick og Simon – fra sleepzone.dk – får et ellers kedeligt område til at virke interessant fordi, der er interesse indenfor lige præcis dette område.
Hvad skal man arbejde på?
Et godt sted at starte, når man vil skabe en tekstperle, er at få ryddet op i alle ens overflødige ord og unødvendige gradbøjninger. Mange har en tendens til at overkomplicere deres sætninger. Konsekvensen bliver, at ens pointe går tabt i det sproglige cirkus. Rådet er derfor at få ryddet godt op i sine overflødige småord og finurlige gradbøjninger, så sætningerne fremstår krystalklare for læseren. En god tommelfingerregel er hellere at sætte et punktum for meget end et punktum for lidt.
Et andet tekstelement, som er vigtigt, er den røde tråd. Det synes måske at være en kliché, men ikke desto mindre er det et vigtigt element. Ved at skabe sammenhæng mellem en teksts forskellige dele og afsnit fastholder man læserens fokus. Man gør sin tekst læsevenlig.
Brug afsnit og underoverskrifter
En læsers værste mareridt er en tekst, som står skrevet ud i ét. Allerede ved første øjekast giver læseren op inden overhovedet at have læst en sætning. Det fremstår rodet og uoverskueligt, når man betragter et stykke tekst, som mest af alt ligner en tekstmur. Den nemmeste måde at komme tekstmuren til livs på er ved at bruge knappen Enter. Ved at trykke Enter skaber du et pusterum og liv i din tekst. Videre er underoverskrifter også et effektivt værktøj til at gøre betingelserne for din læser så optimale som muligt.
God fornøjelse med din næste tekst, og husk på, at øvelse gør mester!