Fokus på brugeroplevelse i 2018 – Optimer hastigheden på din blog

Du kender med sikkerhed selv irritationen ved at besøge en langsom blog. Den blanke skærm og de ufærdige elementer er en frustration uden lige, der ofte får os til at klikke hurtigt væk igen.

Hvorfor er siden så lang tid om at loade? På engelsk kaldes dette fænomen ”page speed” og defineres som den mængde af tid, det tager for din hjemmeside at indlæse alt indhold. Mange tror fejlagtigt, at et langsomt site skyldes langsomt internet, men sådan er det altså langt – særligt ikke i Danmark hvor fibernet igennem Waoo.dk er blevet meget udbredt.

Du kan som blogejer selv arbejde aktivt med hastigheden på din side – og det bør du gøre, hvis du ønsker høj brugeroplevelse og tilfredse besøgende. Desuden kan du også undgå ligefrem at miste besøgende, ligesom ved eksemplet i begyndelsen. Ifølge statistikken vil over 25 % nemlig klikke væk igen, hvis siden er mere end sølle tre sekunder om at indlæse. Det er tal, som du ikke kan ignorere som hjemmesideejer.

Hvordan performer din side?

Sidder du og er nervøs for, at dit site performer dårligere end andres, når det kommer til hastighed, så kan du faktisk ret let teste det.

Du kan enten vælge at benytte Googles PageSpeed Insights, hvor du både får en status i forhold til desktop og mobilenheder.

En anden metode er at anvende Pingdom Website Speed Test, der samtidig også fortæller dig, hvordan din side performer sammenlignet med andre. Her skal du huske at vælge ”test from: Sweden” for at få det mest retvisende billede.

Hvad gør siden langsom?

De to ovenstående metoder kan hjælpe dig med at identificere de svage punkter på dit site. Herunder er listet to af de oftest sete problemer.

Mange blogs i dag indeholder en stor mængde billeder, der er taget med et professionelt kamera. Selvom dette skaber de bedste billeder, så fylder disse billeder også en del, hvilket kan være med til at gøre din side langsommere.

Den langsomme indlæsningstid kan også skyldes, at du har andre tunge filer, der skal downloades eller loades som eksempelvis avancerede JavaScripts.

Det billede vi benytter som “featured image” på dette indlæg, fyldte f.eks. over 6 mb, inden vi fik det ned i en korrekt størrelse.

Fra 6 mb til 818,8 kb skete blot ved, at lave billedet i den rigtige størrelse. Efterfølgende blev tinypng.com benyttet til at skabe størrelsen på 101 kb.

Hvad kan du gøre?

Nu har du identificeret problemerne, men hvad kan du så gøre ved dem?

Én af de hurtigste og mest effektive metoder er at installere et compression-plugin, som er let at finde, hvis du har et WordPress-site. Dette vil oftest kunne give effekt ret hurtigt efter, da et sådant plugin kan komprimere store billedfiler, så de fylder en del mindre.

En anden metode som giver hurtige resultater er at installere et caching-plugin. Dette vil gemme en version af dit site, så det hurtigere kan loades i browseren i stedet for at skulle indlæses helt fra bunden hver gang.

Hvis du sørger for at have en hurtigere side i 2018, vil du uden tvivl tilfredsstille dine besøgende meget mere end dine langsomme konkurrenter, så kom i gang i dag og nyd fordelene.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top