I 2013 vurderede Danmarks Radio, at op i mod 50.000 danskere hvert år får stjålet eller misbrugt deres identitet. Misbruget kan være af forskellig karakter, men er typisk noget med optagelse af de såkaldte kviklån i vedkommendes navn, køb i vedkommendes navn eller tilmelding til diverse abonnementstjenester. I andre tilfælde har det mere personlig karakter, når offeret får stjålet billeder til oprettelse af falske Facebook-profiler eller Instagram-profiler af både sig selv og sin familie. I blogverdenen kan det være kopiering af indhold fra bloggen, som duplikeres på et andet websted. Nedenfor finder du nogle idéer til, hvad du skal gøre, hvis du oplever at få stjålet din identitet, eller noget indhold fra din hjemmeside, online.
På Facebook
Hvis der er en, som udgiver sig for at være dig på Facebook med dine billeder, har vedkommende jo oprettet profilen efter dig, og har ikke samme venneliste som dig. Det kan være vedkommende har ansøgt dine nuværende venner, og på den måde får bygget en hæderlig venneliste op, fordi dine venner er i den tro, at det er dig der står bag.
- Spred budskabet til dine venner om, at det er en falsk profil.
- Kontakt vedkommende og bed personen om at lukke profilen
- Rapporter profilen ved at trykke på ”Report” ved profilens højre side og underret Facebooks support team. I mange tilfælde vil de bede dig om at sende et billede af dig selv, hvor du holder et papir med dato og klokkeslæt for at bevise det er dig.
På Instagram
Instagram bruger mange til personlige billeder fra deres hverdag i form af mad og aktiviteter, men også familie og børn har meget plads på Instagram. Det kan være svært at sætte sig ind i motiverne for at kopiere en andens Instagram konto, men ikke desto mindre er der mange der gør det, og her kommer et par pointers til hvordan du forholder dig til det efterfølgende.
- Gå ind på help.instagram.com og anmeld kontoen der kopierer dit indhold.
- Du skal udfylde alle oplysningerne og uploade et billede af dit kørekort, sygesikring eller lignende ID.
I blogland
Hvis man oplever ens indhold bliver kopieret i blogland, er det straks lidt mere tricky. Der er ikke som sådan nogen man kan kontakte som på Instagram og Facebook, hvor der er nogen der står bag tjenesten. Læs i indlægget her, hvordan Danica Chloe håndterede en plagiator, som havde kopieret hendes, og andre bloggeres indlæg.
Har du været udsat for identitetstyveri på de sociale medier, eller har du nogle gode tips til hvordan man skal forholde sig til det? Skriv en kommentar og lad os i fællesskab få samlet den bedste viden på området, så vi kan passe på os selv online.
ER der noget som hjemmeside-ejer man kan gøre for at beskytte den besøgende mod identitetstyveri?
Det er sjældent at besøgende af en hjemmeside, som skal frygt dette.
De fleste bloggere lader ikke brugerne “ligge” sårbare informationer, som kan bruges til identitetstyveri.
Som selve bloggeren er der en masse at gøre, hvor vi nævner enkelte i indlægget. Men desværre kan du ikke altid sikre dig imod sådan nogle ting som blogger.