Leg med sproget i dine blogindlæg

Leg med sproget i dine blogindlæg-2

Som blogger er man jo afsender af sine blogindlæg, og teksterne skal gerne være genkendelige og afspejle personlighed. Du har typisk din helt egen skrivestil. Og den skal du holde fast i! Alligevel kan det måske gavne dig at variere dit sprogbrug lidt og dermed gøre dine blogindlæg bedre.

Her er derfor nogle af de almindelige sprogfælder og nogle tips til, hvordan du kan lege lidt med sproget i dine blogindlæg.

Kig lidt på sætningsopbygningen

En tekst bliver kedeligere, hvis alle sætninger er opbygget ens. Eksempelvis: ”Peter er blogger. Peter bruger meget tid på at skrive sine indlæg. Peter vil gerne blive bedre til at lege med sproget. Peter håber, at det vil gøre bloggen mere spændende”. Sætningerne starter med grundled (Peter) og udsagnsled hver eneste gang. Med variation i sætningsopbygningen kunne teksten lyde sådan her: ”Peter er blogger, og indlæggene på bloggen tager meget af Peters tid. Han vil gerne blive bedre til at lege med sproget, fordi han håber, at det vil gøre bloggen mere spændende”. Teksten er mere interessant, fordi hver sætning ikke starter med det samme ord og sætningskonstruktionerne ikke er ens.

Der skal mixes

Din tekst bliver sjovere for læserne at komme igennem, hvis du blander korte og længere sætninger. Teksten vil få dynamik, hvorimod den bliver tung at komme igennem, hvis du kun skriver lange sætninger. Lange og snirklede sætninger er ikke kun tunge og kedelige, de er også svære at læse. Det kan være med til at skræmme læsere væk. At proppe en masse tomme fyldord ind er ikke vejen frem, når du leger med dit sprog – de er til ingen nytte, og de gør blot teksten tung. I stedet er det måden du bygger sætningerne op på, de centrale ord i sætningerne og sætningslængden, der kan justeres på.

miks

Klicher og gengangere

Det kan være fristende at smide en kliche ind i her og der. Desværre har klicher, hvis de er alt for udbredte, ikke den ønskelige effekt. De er så brugte, at de ikke skaber den effekt og det billede hos læserne, som faktisk er meningen. Drop de alt for oplagte klicheer. I stedet kan det gøre dit sprog interessant, hvis du overrasker læserne med brugen af en kliche – enten at du bruger den et uventet sted/på en uventet måde, eller at du twister klicheen og bytte et ord eller to ud, så man stadig kan genkende klicheen, men så den får en ny betydning.

Tag de kritiske briller på og læs dine egne blogindlæg igennem. Har du nogle noget sprogligt, som bare går igen og igen og… Så skal det altså omskrives så ofte som muligt. Du skal stadig være genkendelig i dit sprogbrug, så læserne ikke pludseligt oplever, at du skriver helt anderledes. Enkelte ord eller vendinger har man bare en forkærlighed for og dermed en tendens til at overforbruge. Analyser dig frem til, om du anvender de samme ord eller vendinger lidt for ofte i dine indlæg. Kunne du fremover anvende nogle andre?

Lad dig inspirere

Det kan være svært at sætte en finger på, hvad godt blogsprog er. Det afhænger i øvrigt også fuldstændigt af bloggeren bag og bloggens univers. Et godt tip er at finde 5-10 indlæg, som du synes er rigtig godt skrevet. Om det er dine egne eller andres indlæg er ligegyldigt. Læs dem igennem og tænk over, hvorfor de er så godt skrevet. Hvordan skiller sproget sig ud i disse indlæg? Dernæst kan du overveje, om du kan lade dig inspirere af måden at bygge et indlæg op på sprogligt. Det kan være enkelte ord, sætningsopbygningen, brugen af sprogbilleder eller andet, der lige har fanget dig. Når du næste gang vil skrive et indlæg, så hav i baghovedet, hvordan du kan overføre noget af fra de gode indlæg til dit eget.

Be creative

Brug tid på dit sprog

En god idé er også, at man ikke skriver det første og bedste. Blogindlæg bliver typisk bedre, hvis der er tid til at kræse lidt for sproget. Mange sætter til computeren, skriver et hurtigt indlæg og udgiver det. Ofte er der ikke meget sprogleg i den metode. Prøv i stedet at stoppe lidt op undervejs og tænk, om du kan bruge andre ord, bygge sætningen op anderledes, twiste en kliche eller andet.

Dit sprog kan også blive mere varieret af, at du lægger teksten væk. Fremfor at skynde dig at udgive indlægget, så lad det ligge og vend tilbage til det efter noget tid. Kig teksten igennem og skriv det om, der ikke fungerer optimalt. Du opdager nemmere dine egne sprogfælder, hvis du læser teksten op for dig selv eller får en anden til det. Hvor i indlægget er sproget for kludret eller kedeligt? Skriv de steder om, så din tekst får et bedre flow og dit sprog bliver mere varieret. Find alle vores bloggingtips her.

1 thought on “Leg med sproget i dine blogindlæg”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top