Har du købet et nyt blognavn/domæne, og ønsker at blogge på dette fremover, så er det vigtigt at du tager stilling til hvad du gør med dit gamle domæne!
I den seneste tid har vi oplevet rigtig mange blogs, som får sig et nyt blognavn, glemmer deres gamle blog, hvilket resulterer i at denne bliver opkøbt. Dette er der intet galt i, hvis man slet ikke ønsker den gamle blog! I dette blogindlæg kigger vi på, hvorfor det kan være dumt at opgive sit gamle domæne, hvordan du undgår at miste det samt hvad du kan gøre med det, hvis du ønsker at blogge på nyt domæne.
Situationerne hvor du glemmer dit domæne
Glemmer du at betale for dit domæne, så bliver dette ledigt, og andre får muligheden for at købe dit domæne og opsætte deres egen blog derpå. Begrundelsen herfor kan f.eks. være, at navnet er eftertragtet eller en række gode links tilgår domænet.
Der findes en række danske såvel som udenlandske virksomheder, som blot lever af at opkøbe domæner når de udløber. Når dette sker indsættes et standard design med reklamer, hvorigennem de tjener penge på trafikken. En anden mulighed er, at der oprettes en blog hvorfra der skrives indlæg for, at udnytte de eksisterende links til bloggen.
Et eksempel fra det virkelige liv er f.eks. Danica fra danicachloe.dk, som tidligere bloggede omkring Fitness på hendes fitnessblog fit4livin.dk. Denne blog ejere hun desværre ikke længere i dag, og andre blogger herfra.
Derfor skal du ikke lade andre overtage dit domæne?
Du har lagt en masse arbejde i din blog, så i langt de fleste tilfælde vil det være dumt at opgive denne, især når omkostningerne til bibeholdelsen er lav. De faktisk grunde for at beholde domænet kan være mange, men vi vil primært snakke omkring branding og SEO.
Fra et SEO-perspektiv, så har dit domæne opbygget en vis autoritet overfor søgemaskinerne, som er med til at skaffe dig besøgende herfra. En værdi som du mister ved ikke, at tage et aktivt valg omkring dit gamle domæne. Igennem en viderestilling af din gamle blog, vil den opbygget SEO-værdi blive bibeholdt og videreført til din nye blog (jf. næste afsnit).
Når det kommer til selve branding aspektet, så mister du også den troværdighed du har opbygget ved dine læsere, hvis disse møder en blank blog, en blog med reklamer eller en blog med indlæg fra andre mennesker. En klar sammenknytning imellem dit gamle domæne og det nye vil være nødvendig for, at opretholde dit opbygget brand.
Sådan håndterer du dit gamle domæne
Når man vælger at blogge på et nyt domæne, så vælger folk ofte at skrive et indlæg omkring dette, hvori der henvises til den nye blog. Dette er en rigtig god start, men næste skridt vil være, at viderestille den gamle blog til den nye samt sikre, at domænet automatisk bliver fornyet.
At viderestille sit domæne fungerer således, at folk som besøger URL’en automatisk bliver fremsendt til din nye blogs URL. Fordelen er endvidere, at du ikke mister følgere samt du videresender din opbygget SEO-værdi til din nye blog.
Opsætningen af en 301 viderestilling sker nemt igennem din webhost, hvor du skal have fat på DNS administrationen. Igennem Unoeuro sker dette under DNS administration -> Hurtig URL viderestilling (jf. billedet herunder).
Herudover skal du sikre dig, at domænet automatisk bliver fornyet. Hertil skal du blot sikre, at du har opdateret dine oplysninger (e-mail samt kontooplysninger). Herudover har du også ved Unoeuro muligheden for, at opsætte automatisk fornyelse af domæne såvel som webhosting.
Overvejer, eller har du skiftet til et ny domæne, så er dette fremgangsmåden vi anbefaler du gør brug af for, at sikre at du ikke mister din opbygget værdi.
- Skriv indlæg omkring skift til ny blog.
- Efter 1-2 måneder opsættes 301 viderestilling.
- Sikre at det gamle domæne automatisk bliver betalt.
Uden at være advokat, vil jeg mene, at Danica fra Fit 4 Livin’ har gode muligheder for at få sit domænenavn tilbage hvis hun går i Domæneklagenævnet med sin sag.
Begrundelsen er at hun har et (uregistreret) varemærke der hedder “Fit 4 Livin'”. Det forsvinder ikke med sletningen af domænet. Det sker først når hun ikke længere anvender varemærket.
Med den lave pris og det relativt ukomplicerede sagsforløb hos Domæneklagenævnet, er det i hvert fald værd for hende at tage chancen.
Læs evt. mere om varemærker og rettigheder på https://da.wikipedia.org/wiki/Varem%C3%A6rke og http://www.michaelthiesen.dk/104/
Hej Bjarke
Mange tak for tippet 🙂 Det er helt sikkert en mulighed vis man står i situationen – i hendes tilfælde giver det mening fordi, det kan betragtes som et varemærke 🙂 Hedder bloggen noget mere generisk, så kan det være et problem 🙂
Opfordringen er nu givet videre til Danica og andre bloggere, som kommer til at stå i situationen.
/Nicolaj