En simpel guide til gode blog-billeder og redigering

Jeg vil i dag komme med en simpel guide til, hvordan I kan få nogle gode billeder til jeres blog og hvordan I redigerer dem med meget få steps og får et rigtig flot resultat. Og nej I behøver ikke have et svinedyrt kamera og dyrt redigeringsprogram til computeren – det kan sagtens lade sig gøre med et lille digital-kamera og et online redigeringsprogram. Og ja det er mine egne billeder I finder i dette indlæg. Nogle af dem er med til at vise jer hvad jeg mener med de forskellige ting jeg nævner.

Blog-billeder- Facebook

Jeg har på min egen blog skrevet et par indlæg netop med fokus på fotografering, og dem vil jeg prøve at samle til jer her i ét indlæg. Og jeg har ikke en uddannelse indenfor fotografering eller i det hele taget sindssygt meget forstand på hvad et kamera kan og hvilke funktioner der er bedst til forskellige situationer, men jeg vil derimod vise og fortælle at man godt kan tage super flotte billeder selvom man ikke har styr på den slags. Det kræver ikke det store, men det hjælper selvfølgelig en del hvis man ved hvordan man håndterer et kamera. Og jeg tager gerne imod en guide til de forskellige smarte funktioner i kameraet hvis der skulle sidde en derude der gerne vil dele ud af det. 😉

Belysning

Jeg vil råde alle til at udnytte det naturlige dagslys vi har. Jeg er ikke ret stor fan af kunstig belysning, da det ofte ikke giver naturlige farver på billederne. Men er man nødsaget til at bruge det, så sørg for at finde nogle dagslyspærer da det giver det bedst mulige rene lys.

Læs mere » Derfor skal din blog have et logo

Jeg foretrækker personligt den naturlige belysning. Derfor tager jeg gerne billeder af mine ting i nærheden at et vindue for at få mest muligt lys med på billederne. Men med dagslys skal man også tænke sig lidt om. Vejret udenfor kan have en stor betydning for farverne på dine billeder. Har du solen til at stå direkte ind af vinduet så skal du være opmærksom på at lyset kan være ret kraftigt og kontrasten imellem lys og skygge er meget høj. Det kan give en super fed effekt på billederne når man står med siden til solen og tager billederne. Men det kan også gøre det svært at vise de ting man eventuelt tager billeder af.

Du kan i dette tilfælde finde et sted hvor solen ikke rammer, men hvor der stadig kommer godt med lys ind. Så har du stadig en god belysning men knapt så kraftig en kontrast.

Min personlige favorit er når det er en smule overskyet og solen er dækket til med fine tynde skyer. Det er stadig lyst, men du har ikke direkte sollys. Dette synes jeg giver de smukkeste billeder. Du har mulighed for at få en del flere klare farver samt skarpere billeder.

Autumn-nature-walk-28okt2015-05

Er du ude i naturen for at tage billeder så har belysningen samme effekt som indendørs. Solskin kan være meget kraftigt, så leg lidt med din position og vær ikke bange for at tage billeder i retningen af solen. Pas dog på med at rette din linse op imod solen alt for længe af gangen, da det kan ødelægge din linse. Så gør det kort og hurtigt.

Og er det overskyet så vær ikke trist. Du kan få nogle virkelig fantastiske og stemningsfulde billeder frem på den måde.

Brug også gerne solopgang og solnedgang til dine billeder. Ikke nok med disse tidspunker på dagen betyder smukke farver på himlen, det betyder også at kontrasterne er virkelig smukke. Er du typen der tager outfitsbilleder udendørs, så er disse tidspunkter lige hvad du skal bruge for at få nogle smukke detaljer ud af det. Og leg endelig lidt med skyggerne.

sunset-gizblogdk-01okt2015

Position

Det behøver ikke altid at være i normal-perspektiv du tager dine billeder. Vær ikke bange for at blive lidt beskidt for at tage det perfekte billede. Sæt dig ned på knæ og tag dine billeder i frø-perspektiv, eller klatre lidt op i et træ for at tage billederne i fugle-perspektiv. Det giver lidt variation i dine billeder og det gør dem mere interessante.

Du kan selvfølgelig også benytte dig af et stativ for at få lidt mindre rystelser på dine billeder. Du kan få mange forskellige slags af disse og jeg bruger personligt et almindeligt justerbart stativ og et der kaldes et abe-stativ. Det sidstnævnte er et du kan bøje og justere som du har lyst til og eventuelt få til at gribe fat om en gren eller et stativ – hvad du end lige har i nærheden af hvor du står. Det gør at du for eksempel kan tage dine frø-perspektiv og fugle-perspektiv billeder uden selv at skulle stå i ubehagelige stillinger. Har du et kamera der kan styres fra en app på din telefon er dette skide smart.

blog-29sep2013-4

Noget der er meget brugt i blogverdenen er faktisk fugle-perspektivet. Det ses ved de billeder hvor bloggeren tager billeder af deres ting oppefra. Det kaldes gerne de typiske blog- og instagram-billeder. Man kan få en masse ting med på billedet på samme tid og du kan tage dem helt oppe fra eller lidt fra siden af. Har to billeder der viser det her. Her gælder det bare om at være lidt kreativ og ligge tingene lidt tilfældigt så det ikke ser alt for opstillet ud.

reading-relaxing-gizblogdk-03nov2015 (1)

yvesrocher-botanical-eyeliners-gizblogdk-30okt2015-01

Sidste fif i denne kategori er selve opstillingen af de ting du gerne vil tage billeder af. Det kan nemlig gøres på mange forskellige måder, og jeg vil også råde til at benytte lidt af hvert en gang imellem for at det hele ikke skal blive alt for ensformigt.

blog-19mar2014-0blog-19mar2014-1

Blade og magasiner kan være et godt underlag til dine billeder. Mange modebloggere bruger denne metode, da det er med til at fremhæve temaet på deres blogs. Det betyder dog ikke at andre type bloggere ikke kan bruge dem.

Hylder kan også være et godt sted at tage dine produktbilleder. Om det er udenfor, på badeværelset eller i stuen, så kan hylder give en rolig og stabil baggrund på dine billeder.

blog-19mar2014-2 blog-19mar2014-3

Hvide baggrunde kan være svære at finde, men super gode på billeder. Jeg har selv ikke ret mange af dem længere, men de giver altså et langt bedre lys og farverne på de ting du tager billeder af træder meget mere frem.

Rekvisitter kan være med til at give dine billeder lidt liv. Det gør dem lidt mere ”hjemmelige” og giver et meget personligt præg. Brug dem eventuelt i baggrunden af dine billeder og benyt dog af blænde-funktionen. Så kan du sætte de vigtige ting i fokus og resten være ”livet” i baggrunden.

blog-19mar2014-4blog-19mar2014-5

Forskellige strukturer kan gøre dine billeder mere spændende. I stedet for den sædvanlige glatte overflade kan man tage et uldent tæppe eller andet blødt underlag og smide sine produkter på. Det skaber noget naturlig hygge og varme til dine billeder.

Bøger og andre opsatser kan også være en måde at vise dine ting frem på. Få dem lidt op fra overfladen og sæt dem i fokus. Vær lidt kreativ og prøv dig frem.

Sidst men ikke mindst, så synes jeg også at man kunne prøve at tage naturen med i betragtning når der skal tages billeder af produkter. Om du bruger græsplænen, en plante, et træ… så kan det give nogle fantastiske billeder.

louisekragh-gizblogdk-31okt2015-01

Mest brugte kamera funktioner

Som jeg har nævnt før, så er jeg ikke ekspert i hvad et kamera kan, og bruger oftest de auto-funktioner der er i det, men jeg er nysgerrig og roder derfor gerne lidt med de funktioner det har en gang imellem. Jeg vil nu nævne dem jeg en gang imellem roder mig ud i at bruge.

Hvid-balancen – Nogle gange kan det godt være et problem at trods anstrengelserne så bliver billederne alt for mørke. Dette kan løses lidt ved at justere lidt på hvid-balancen i kameraet. Du kan selvfølgelig også gøre dine billeder lysere når du redigerer dem, men dette kan hjælpe dem der ikke gider bruge så meget tid på redigering.

Læs også: guide til gratis fotoredigerings programmer

Blænde – Dette er en af de ting jeg for det meste bruger på auto, da jeg er et fjols til at få mit kamera til at gøre det ordentligt, men jeg leger alligevel med det en gang imellem. Denne funktion gør at du kan gøre dit motiv er i fokus og andet omkring, foran og bagved er utydeligt. Det kan virkelig skabe nogle smukke billeder med en masse dybde i. Jo lavere blænde jo mere slørring. Dette er en funktion der er meget populær ved macro-billeder.

autumn-nature-21sep2014-02 autumn-nature-21sep2014-06

Redigering af dine billeder

Der behøver ikke at skulle gøres ret mange ting for at få dine billeder til at se fantastiske ud. Jeg bruger faktisk kun 3 trin til mine og de er super simple. Dem vil jeg nævne her. Og har du ikke et program at redigere dine billeder I, så kan du bruge dette online-program: www.pixlr.com

  • Gør dine billeder lysere – Øg lysstyrken i dine billeder. Dette gør dine farver mere klare men kan også gøre dem lidt tåget. Der kan du så benytte næste punkt for at ændre lidt på det problem.
  • Gør kontrasten lidt tydeligere – Øg kontrasten og fremhæv farverne noget mere. Dette gør det lyse lidt skarpere i et billede og det mørke mørkere. Pas på med dette dog, da det ofte kan komme til at se meget unaturligt ud. Så gør det lidt i etaper til du er tilfreds med dit resultat.
  • Gør dine billeder skarpere – Det kan til tider være nødvendigt at gøre billederne lidt skarpere. Dette skal dog også gøres i små etaper. Det kan nemlig hurtigt blive for voldsomt, og så bliver billederne hurtigt meget grynet.

Det var hvad jeg havde til jer i dag. Håber det kunne hjælpe nogen. 🙂 Held og lykke med jeres foto-sjov.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top