Lav en hjemmeside i WordPress på 10-15 minutter igennem denne guide, hvor vi fremviser alt fra valg af navn, køb af domæne, opsætning af WordPress samt de første tilrettelser af din hjemmeside.
Når det kommer til en WordPress hjemmeside, så er der tale om et CMS som er nemt at opsætte, nemt at håndtere og nemt at videreudvikle på. Dette gør således, at alle kan lave en hjemmeside i WordPress på meget kort tid. En hjemmeside med WordPress kan benyttes til alt fra CV, webshop, blog eller lige præcis det du ønsker. Der er sjældent nogle begrænsninger med en WordPress hjemmeside, og kun fantasien sætter grænser. I denne guide fremviser vi som sagt, hvordan du får lavet din egen hjemmeside med fokus på, at den skal kunne bruges til mange formål og benytte WordPress. Herudover fremviser vi, hvilke retninger du kan gå med din WordPress hjemmeside efterfølgende. Er du på udkig efter en billig WordPress hjemmeside, er denne guide også henvendt til dig, da prisen ofte kun ligger omkring 265 kr. for oprettelsen samt 0-500 kr. for et flot tema. Dette er således den fulde pris du skal betale for din WordPress hjemmeside det første år, og prisen de efterfølgende år vil kun være billigere.
Du skal igennem en række forskellige trin for, at lave en hjemmeside med WordPress. Helt konkret er der tale om følgende trin:
Trin 1: Valg af navn til WordPress hjemmeside, test af ledighed samt køb af domæne.
Trin 2: Køb af webhotel samt opsætning af WordPress installation.
Trin 3: Opsætning af flot WordPress design samt tilrettelser af WordPress hjemmesiden.
Igennem disse tre trin vil du kunne lave en hjemmeside med WordPress, og følger du vores guides i trin 3, så vil resultatet være en veldesignet WordPress hjemmeside.
Trin 1: Navn, domæne og ledighed
Det første du skal gøre er, at komme på det helt rigtige navne til din WordPress hjemmeside, og efterfølgende tjekke om dette er ledigt. Har du allerede et navn hertil, så kan du teste dette ved at indtaste det i feltet herunder og trykke på ”Tjek om navnet er ledigt” (husk .dk, .com efter navnet, alt efter hvilket du ønsker).
[wpdomainchecker button=”Tjek om navnet er ledig”]
Har du allerede fundet på det helt rigtig navne til din WordPress hjemmeside, og er navnet ledigt, så skal vi have købt dette domænenavn til din kommende WordPress hjemmeside. Har du ikke fundet på navnet endnu, så kan følgende 3 tips måske hjælpe dig på rette spor:
- Lad navnet fortælle hvad folk kan læse derpå, men lige så vigtigt, hvad de kan tage med derfra.
- Test om alle kan læse, forstå og skrive navnet. For at sikre at du ikke mister besøgende i fremtiden, er dette et vigtigt punkt.
- Tjek hvad relaterede WordPress hjemmesider i andre lande hedder, og se hvorvidt dette kan give inspiration til dig (prøv f.eks. både engelske, tyske og spanske).
For at købe selve domænenavnet til din dig, og sikre at andre ikke kan benytte dette, så skal du følge de enkelte trin herunder.
Køb af domænenavn
- Besøg Unoeuro her.
- Indtast navnet i toppen og tryk på søg (lup-ikon).
- Vælg ønskede endelse (.dk, .com etc.) og tryk ”bestil.
Som det ses, vil Unoeuro også fremvise dig hvilke domænenavne til din WordPress hjemmeside, der er ledige og herved mulige at købe. Efter du har trykket ”bestil” forsætter guiden med bestilling af webhotel, som vi fremviser herunder.
Trin 2: Webhotel og WordPress
Når det kommer til webhotellet, så er det her du har selve hjemmesiden liggende, og uden dette ville din WordPress hjemmeside således ikke kunne eksistere. Selve domænenavnet vi valgte før, kan betegnes som adressen, og webhotellet er selve huset. Guiden forsætter herunder, hvor vi fremviser hvordan du køber webhotellet og efterfølgende installerer WordPress på dette.
- Efter at have trykket ”bestil”, vil du have mulighed for at vælge dit webhotel. Her skal du blot vælge ”Bronze”, hvilket er det billigste webhotel (det er nemt at opgradere på et senere tidspunkt).
- På efterfølgende side vil du kunne indtaste dine kontaktoplysninger. Husk at indtaste de korrekte, især e-mail, da login oplysninger vil blive fremsendt hertil.
- På næste side skal du ikke gøre andet, end at indtaste en adgangskode, da de fremsatte standard-indstiller er gode.
- På den næste side skal du blot betale for din WordPress hjemmesiden. En del af denne pris er for oprettelsen, og alle år fremover, hvor du ønsker at have siden, skal du betale 112-115 kr. for webhotellet og 45 kr. for domænet (pr. år).
Opsætning af WordPress
Du er næsten færdig med at lave din hjemmeside WordPress, og mangler sådan set kun WordPress-delen, som hurtig er overstået igennem kontrolpanelet.
Igennem Unoeuro kan du hurtigt opsætte WordPress, da de igennem deres 1-Click installation giver dig mulighed for, at opsætte WordPress uden, at have nogen teknisk viden omkring dette.
- Log ind på Unoeuro, tryk på 1-Click installation i højre side. Herefter vil følgende skærmbillede blive fremvist.
- Nederst i højre hjørne finder du WordPress, og når du trykker ”vælg” på denne og godkender, vil installation af WordPress påbegynde. Denne proces kan tage op til 1 minut.
Aktivering af domæne ved DK Hostmaster
DK Hostmaster er dem som håndterer alle .dk domæner i Danmark, har du valgt et .dk-domæne, er det således påkrævet at du godkender domænet hos dem. Dette sker nemt ved, at du logger ind på dk-hostmaster.dk (oplysninger fremsendt pr. e-mail). Her vil du blive mødt med en besked omkring, at du skal ændre dit password og godkende domænet. Når du har godkendt domænet hos DK Hostmaster, er domænet endeligt 100% dit.
Trin 3: WordPress design & tilpasninger
Det er ikke sikker du kan se din WordPress hjemmeside på www.ditdomæne.dk endnu, da der kan gå 1-2 timer før registreringen træder i kraft. Når dit domæne er aktivt, kan du besøge det og logge ind på www.ditdomæne.dk/wp-admin. I dette trin vil vi fremvise, hvordan du nemt finder, installerer og tilretter et WordPress design. Det første vi skal se på, er hvordan du installerer et WordPress design.
Installation af WordPress design
- Login på din WordPress hjemmeside
- Besøg Appearance -> Add new -> Upload, kan du hente et tema fra din computer.
- Væg design-filen fra din computer og tryk på installer.
- Når denne proces er færdig vælger du ”aktiver”.
Sådan finder du et WordPress design
Der er ikke rigtig nogen nem måde hvorpå, du finder det helt rette tema til din WordPress hjemmeside. Det første råd vil derfor være, at det tager den tid det tager, at finde det rette tema. Herunder har vi dog udvalgt et par gode tips til, præcis hvordan du finder det perfekte tema til din WordPress hjemmeside.
- Tjek lignende hjemmesider (og gerne udenlandske). Benyt denne guide til, at se hvilket WordPress tema de benytter.
- Tjek de bedste betalte og bedste gratis temaer fra de største udbydere.
- Benyt Google og en række konkrete Google-søgninger på dine ønsker.
Sådan tilretter du et WordPress design
Efter du har installeret dit WordPress design, så er der formentlig en række punkter som du gerne vil have tilrettet. Det er ikke altid sikkert at dette kan lade sig gøre, men det er altid et forsøg at prøve sig frem (tommelfingerreglen er, at der er flere tilrettelsesmuligheder ved betale temaer).
- Under Appearance – >Customize (ved valgte tema) får du muligheden får, at foretage rettelser til farve, header image/logo, baggrundsbillede, widgets, menuer, favicon samt meget andet afhængigt af det enkelte tema.
- Det enkelt tema har også ofte sine egne indstillingsmuligheder, som du finder enten som fastgjort fane til højre, eller under Appearance eller Settings.
Forklaring af widgets
Når det kommer til Widget-systemet, så er der her tale om små ”ekstra-programmer”, som kan være med til at gøre designet på siden endnu pænere. Widget-systemet er bygget op omkring små delelementer i temaet, hvor du selv kan ”tilføje” hvad du ønsker igennem widgets. Disse områder afhænger af det enkelte tema, men er ofte at finde i højre side (kendt som sidebar’en).
Du finder widgets under Appearance -> Widgets
Fra starten er der allerede tilføjet enkelte standard-widgets i din sidebar, men du kan vælge præcis hvad du ønsker. Du ”trækker” blot en widget fra venstre side over under ”Widget Area” i højre side. Tjek eksempelvis hvad andre hjemmesider har valgt at have fremvist i deres sidebar. Note: er en widget ikke at finde under ”Avaiable Widgets” så kan disse hentes, hvilket gøres under Appearance – > Plugins (ja, plugins er simplet det som bliver til Widget, når de bliver installeret på din WordPress hjemmeside).
Forklaring af Menu
Menu-systemet er endnu en måde hvorpå, du kan lave mindre rettelser til designet. Der er alt efter temaet, mulighed for at indsætte menuer 1-3 steder. Det første du gør er, at oprette menuen under Appearance -> Menu som fremviser i billedet herunder.
Når selve menuen er oprettet, skal denne tilknyttes den placering du ønsker at den skal fremgå af. Dette gør du under Appearance -> Customize – > Menus/Navigation. Når du tilknytter din menu kan det se således ud, men der kan også forekomme flere muligheder på din WordPress hjemmeside ift. valgt tema.
Note: Du kan endvidere også vælge at få fremvis din menu i sidebaren, hvortil der findes en widget det hedder ”menu”. I denne widget vælger du blot din nyoprettet menu.
Den statiske forside
Når du har lavet en hjemmeside med WordPress, så vil denne som standard på forsiden fremvise de seneste indlæg (ligesom en blog), men dette kan nemt tilrettes til en statisk forside. Dette gøres på følgende måde:
- Opret en side du kalder ”forside” og en side du kalder ”blog” (under Pages).
- Under Appearance -> Customize -> Static Front Page vælger du ”forside” under ”Front Page” og ”blog” under ”Posts Page” (jf. billedet herunder).
Afsluttende bemærkninger
Tillykke med din nye WordPress hjemmeside, som du helt selv har lavet fra bunden. Her på Unitate.dk skriver vi en række guides til blog- & hjemmesideejere om alt fra WordPress, SEO, markedsføring etc. Du finder alle vores guides i toppen under fanen ”Alle guides”. Psst der er også en række guides med WordPress hjælp, som du måske har interesse i.
Læs mere omkring Unitate.dk og holdet bagved her.